Vælg det bedste køkkenudstyr til dit hjem
Uanset om du leder efter nyt køkkenudstyr, vil prøve nye retter eller tilbereder ingredienser til madlavning, er det afgørende at finde det rigtige køkkengrej. Men med teknologien inden for køkkenudstyr, der konstant udvikler sig, og de mange nye mærker, der kommer på markedet, kan det være en udfordring at vælge pander og gryder, der passer til dit køkken og madlavningsstil, selv for professionelle kokke.
Det er en vigtig investering, som gerne skal være helt rigtig. Et godt kendskab til dine egne madlavningsbehov er det bedste udgangspunkt, når du vil finde det perfekte køkkenudstyr. Hvor tit laver du mad? Vi har lavet denne praktiske guide til at hjælpe dig med at finde det perfekte køkkenudstyr til dit hjem.
Hvilket materiale skal du vælge til dine gryder og pander?
Det første, man tænker på, når man leder efter køkkenudstyr, er materialet. At vælge materialet er en af de vigtigste beslutninger, du skal tage, når du vil købe nyt køkkenudstyr. Nedenfor ser vi på de materialer, du kan vælge til dine gryder og pander.
Rustfrit stål
Rustfrit stål er modstandsdygtigt over for pletter, rust og korrosion og er et af de mest populære materialer til køkkenudstyr. Rustfrit stål er ikke en god varmeleder i sig selv, men det kan kombineres med andre materialer for at forbedre ledningsevnen.
En vigtig funktion at holde øje med er, om køkkenudstyret har en indkapslet bund. Indkapslet, rustfrit stål er ikke kun omkostningseffektivt, men leder også varmen meget bedre. Rustfrit stål kan også kombineres med andre materialer som aluminium og kobber for at forbedre varmefordelingen og ledningsevnen.
Derudover kræver rustfrit stål ikke den regelmæssige olie, der kræves af andet kogegrej. Det er det perfekte valg for alle, der er på udkig efter kvalitets kogegrej, der ikke kræver megen vedligeholdelse.
Støbejern
Intet slår alsidigheden af køkkenudstyr i støbejern. Det kan bruges i en ovn, på komfur eller over åben ild. Dette tykke metal har en robust, krystallinsk struktur, som giver det enorme holdbarhed. Støbejern er også virkelig godt til at holde på varmen sammenlignet med andre materialer. Dette materiale vil stege og holde maden varm, uanset om det er slow cooking eller lynstegning.
Den største ulempe ved støbejern er, at der kan slås flige af, og det ruster med tiden. Du kan dog gnide støbejernet med olie og derefter varme det op, hvilket skaber et beskyttende lag, der holder gryden eller panden i god stand. Hvis de vedligeholdes, kan støbejernsgryder og -pander holde til mange års madlavning.
Da støbejern er tilbøjeligt til at ruste, anbefales det ikke at opbevare væsker i panden i længere perioder. Det er også en god idé at tørre støbejernsudstyr af efter madlavning og kun vaske det i hånden om nødvendigt.
Aluminium
Køkkenudstyr af aluminium er ikke kun let i vægt, men også en god varmeleder. Aluminium er også prisbilligt og kræver kun lidt vedligeholdelse. Men det er tilbøjeligt til at strække sig og bule ud af form, da det er et let materiale.
Det anbefales at undgå at tilberede sure eller basiske fødevarer i gryder og pander af aluminium, da disse vil reagere med aluminiummet. Fjern også mad umiddelbart efter tilberedning for at forhindre den i at absorbere metal.
Hvad du skal holde øje med, når du vælger køkkenudstyr
Nu, hvor du kender de mest almindelige materialer, du kan vælge, er det næste skridt at vide, hvilke funktioner du skal kigge efter, når du køber gryder og pander.
Varmeledningsevne
Ikke alle metaller er gode varmeledere. Støbejern, for eksempel, er en god varmeleder, men rustfrit stål er ikke. Gryder og pander, der har bedre ledningsevne, vil tilberede din mad mere jævnt. Det vil også reagere hurtigt på temperaturændringer, når du reducerer eller øger varmen.
Reaktivitet
Uanset hvilken type køkkenudstyr, du vælger, kommer dit helbred først. Nogle typer gryder og pander reagerer med mad og kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer. For eksempel reagerer aluminium med sure fødevarer som tomater. Så hvis du tilbereder sådanne fødevarer på en aluminiumspande eller -gryde, vil du indtage metallet. Hold altid øje med reaktivitet, når du vælger køkkenudstyr.
Holdbarhed
Nogle gryder og pander vil forblive i god stand i årevis, uanset hvor ofte, du bruger dem. Det gælder for gryder og pander af rustfrit stål.
Vedligeholdelse
Du skal også være klar over, hvor meget vedligeholdelse, der skal til, for at holde dit køkkenudstyr i god stand. Hvis du ikke orker at pudse dine gryder og pander hver aften, før du går i seng, vil du være bedre stillet med typer, der kun kræver lidt vedligeholdelse, såsom støbejern.
Vedligeholdelsestips til gryder og pander
Det vigtigste at huske på, når man vedligeholder sine gryder og pander, er det materiale, de er lavet af. Nogle materialer kræver mere omhu end andre.
-
Støbejern kræver kun lidt vedligeholdelse. Hærdning, en proces, hvor olie gentagne gange påføres grydens overflade og opvarmes, vil holde en støbejernsgryde i god stand i mange år. Rengør minimalt efter brug.
-
Rustfrit stål er det nemmeste materiale at vedligeholde. Du skal blot håndvaske gryden eller panden med en klud med sæbevand efter brug. Brug ikke skuresvampe, da de vil ridse eller beskadige materialets overflade.
-
Aluminium har tendens til at blive misfarvet. Du kan beskytte dine aluminiumsgryder og -pander mod misfarvning ved at lægge dem i blød i sæbevand i længere perioder. Du kan også bruge en rensesvampe i ståluld med sæbe til at fjerne fastbrændt mad.
Tag et kig på vores omfattende udvalg for at finde det perfekte køkkenudstyr til dit hjem.